dimarts, 31 de gener del 2012

FESTA PELS ULLS AL CAIXAFÒRUM

Fins al 12 de febrer, es pot veure l'exposició dels impressionistes al Caixafòrum. Sterling i Francine Clark van ser uns mecenes nord-americans obsedits amb la pintura francesa de la segona meitat del segle XIX. Començant per Renoir i seguint per Sisley, Pissarro, Degas, Monet, Manet o l'italià Giovanni Boldini entre d'altres, els Clark van aplegar un seguit de teles que avui configuren una de les col.leccions privades més interessants pel que fa a pintura impressionista.
Les cues per accedir-hi són llargues i es mantenen des que, a mitjans de novembre, Caixafòrum va inaugurar la mostra. Un punt d'esperança en aquests moments de crisi (i ara no parlo tant de crisi econòmica sinó de crisi de valors), tot i que la mitjana d'edat era de cinquanta en amunt: on són els nostres joves inconformistes? La pintura impressionista va suposar la celebració de la festa per als ulls d'aquells francesos del XIX que, allunyats de l'academicisme del saló, van voler copsar en les seves teles la llibertat que els conferia la "impressió" primera davant dels esclats de llum, de les gradacions cromàtiques o de la pastositat de la boira baixa. Va ser el resultat d'un instint de revolta contra les bases assentades d'una societat que perfilava la seva decadència. Sortint fora i plantant el cavallet "au plein air", Monet, Manet, Sisley, Seurat, Gauguin o Van Gogh van convidar la pintura a respirar. Van ser la nota alternativa a una manera de fer encarcarada i lletraferida. ¿On són ara els alternatius, quan haurien de córrer a fer cua i visitar el Caixafòrum per prendre bona nota? Potser vivim el desencís de la rutina, instal.lats permanentment en la seguretat del que no és arriscat. I tanmateix, els impressionistes segueixen somrient des de les seves teles emmarcades, convidant els nostres ulls a una festa de colors i d'inventiva, de formes i de moviments perpetus.
IL.LUSTRACIÓ: Retrat de noia cosint. Auguste Renoir. Col.lecció Sterling i Francine Clark

4 comentaris:

N. ha dit...

Ja t'ho vaig dir que estava molt bé ;)
(el dia que hi vaig anar jo hi havia, en general, gent jove... però segurament en general el teu comentari és encertat)

L'apuntador ha dit...

A mi també em va agradar molt. Dubto molt que tinguem alguna altra oportunitat de veure reunides totes aquestes obres mestres al costat de casa. Això sí, recomano d'anar-hi entre setmana.

Jaume Busqué i Barceló ha dit...

Certament, Jaume, és una excel·lent exposició i s'ha de celebrar i aplaudir que institucions com Caixaforum, en aquests moments de crisi econòmica i de crisi de valors, apunti alt, ben amunt i programi aquestes mostres. Jo hi vaig anar un diumenge molt d'hora, molt d'hora i al sortida hi havia molta gent

Jaume Busqué

Olga ha dit...

ës una meravella Jaume aquesta exposició. El David i jo la vam veure i sí, és IMPRESCINDIBLE! Una abraçada i gràcies per tot!