dimecres, 14 de març del 2012

TERESA PÀMIES

Dona, mare, escriptora... tot això i més va ser Teresa Pàmies (1919-2012), a qui mentre escric aquestes línies veig a la televisió, en l'entrevista que Josep Maria Espinàs va fer-li fa uns anys a TV3. Evidentment, la qualitat de la Pàmies memorialística està fora de dubte, i els seus escrits tenen una vàlua indiscutible per ser un excel.lent testimoni de l'exili forçós després de la Guerra Civil. Però sempre em va agradar la Pàmies dona, que no deixava mai d'esbossar un somriure als llavis mentre sense pèls a la llengua deixava sentir amb contundència i amb vehemència un pensament insubornablement compromès amb uns valors defensats de manera incontestable. I també m'agradava aquella Teresa veïna del seu barri (l'Esquerra de l'Eixample) que anava diàriament a comprar al Mercat del Ninot, tal i com han mostrat les imatges televisives d'arxiu. Recordo haver-li sentit dir en més d'una ocasió -potser en la mateixa entrevista- que enyorava una Barcelona d'escala més humana; aquella ciutat en què, parafrasejant Josep Pla, la gent es desitjava bon dia quan sortia al carrer. Una Barcelona més educada, en definitiva, i que per a Pàmies no estava renyida amb la lluita pels valors socials i polítics que ella sempre va defensar. I va saber fer-ho amb una ploma tan esmolada com refinada, tan contundent com reflexiva. La ploma d'una dona sàvia perquè havia llegit, però també perquè sabia triar tomàquets a la parada corresponent del citat mercat barceloní mentre conversava amb la dependenta. Admirable que una dona com Teresa Pàmies hagi deixat el llegat que deixa. Un llegat literari i un llegat humà i humanista a la vegada.
IL.LUSTRACIÓ: Dolor de España (Wifredo Lam, 1938)

4 comentaris:

Marc ha dit...

Gràcies pel post. Ara m'assabento que s'ha mort

RC ha dit...

Jo la vaig conèixer i tractar. Tenia un caràcter aparentment difícil, que en un primer moment podia fer enrere. Però un cop entraves apareixia, com dius, la senyora Teresa bona veïna del seu barri i de tracte i conversa inoblidables.

Anònim ha dit...

Molt bé! "La Vanguardia" ofereix (pagant) diumenge que ve "TEstament a Praga"

Anònim ha dit...

Per als qui no hagin arribat a temps a l'exemplar de "Testament a Praga" de La Vanguardia de diumenge, o vulguin veure l'entrevista que li va fer l'Espinàs, veure-le llegint fragments d'"Informe per a un difunt" o escoltar els seus programes a Catalunya Ràdio... aquí trobareu tot això i molt més:
http://issuu.com/bibliotequescat/docs/teresapamies/7

Per cert, llegir la senyora Teresa Pàmies és tot un plaer!