dissabte, 10 de març de 2012

MONTSALVATGE (1912-2002-2012)

Aquest país ha estat poc generós amb els seus artistes. O bé ha hagut d'esperar-ne el reconeixement internacional de la vàlua per aplaudir-los internament. Afortunadament, hi ha hagut excepcions. I aquest ha estat el cas de Xavier Montsalvatge (1912-2002), gironí que demà diumenge festejaria cent anys.
L'Associació que du el seu nom s'ha volcat en un seguit d'homenatges que ja han començat a veure alguns resultats, com ara l'exposició del Palau Robert o la pel.lícula Mig violí, una butaca i un piano dirigida per Jesús Alvira que dijous vèiem a la Filmoteca i que demà diumenge es passarà a TVC (9h.... no hi havia un altre horari disponible?). Un treball audiovisual complet, àgil i de durada adient per fer justícia a un dels músics més complets de casa nostra: compositor i intèrpret, crític i comentarista; des de la música de cambra fins al concert; des del cinema fins l'òpera; de la veu a la gran orquestra... Montsalvatge sempre va saber estar en el seu lloc i en el seu temps. Sense amagar la seva fascinació per la música francesa, mai no va fer lletjos als ritmes antillans, al contrapunt de Bach o a la música popular catalana. Eclecticisme i unitat, coherència i prudent distància dels excessos d'algunes avantguardes, refinament i ironia són algunes constants que vertebren entre d'altres obres personalíssimes i indispensables com ara les Cinco canciones negras, els Tres divertiments per a piano, el Concierto breve, el Cant espiritual, la Sonatina per a Yvette o les òperes El gato con botas, Una voce in off o Babel 46. Per molts anys, Mestre!

3 comentaris:

L'apuntador ha dit...

Hola Jaume,
El documental es repeteix també el mateix diumenge a la tarda. L'hora no està clara, en alguns llocs diu a les 17.40 h i en altres a les 18.10 h.
Gràcies per l'article i pel blog!

Anònim ha dit...

Memorable Montsalvatge... Grácies per recordar-nos que segueix viu en la seva música!

Anònim ha dit...

Si després de llegir el post us vénen més ganes de Montsalvatge, us recomano les propostes dels musictecaris... un munt de recursos a les nostres biblioteques públiques:
http://musictecaris.blogspot.com.es/2012/03/xavier-montsalvatge-100-anys.html

Un brindis pel Mestre!